Хипербаричната оксигенация се използва в клинично изследване при лечение на 340 пациенти с наркомания, токсикомания и алкохолизъм в периода след интоксикация и въздържание; 223 от тях са алкохолици, 68 токсикомани и 49 опиумни наркомани. Група от 185 пациенти само на лекарствена терапия са използвани като контроли.

Излагането на хипербарна оксигенация има благоприятен ефект върху състоянието на пациента по време на сеансите и продължава известно време след тях. Пациентите с различни преморбидни симптоми и първоначален статус са имали транквилиращи или биоенергични ефекти на хипербарен кислород. Сравнително клинично и психопатологично изследване на пациентите в двете групи показва ускорено намаляване на психоневрологичните и соматовегетативните нарушения, което води до приблизително двукратно намаляване на продължителността на лечението и предотвратяване на развитието на усложнения при пацитентите, които са подложени на хипербарна кислородна терапия. Параметрите на централната хемодинамика се нормализират и миокардният статус се подобрява, което спомага за предотвратяване развитието на сърдечносъдова декомпенсация. Такъв благоприятен времеви ход на събитията изглежда се дължи на антихипоксичния детоксикиращ и биоенергичен ефект на хипербарен кислород.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7653862

За въпроси и запитвания, свържете се с д-р Владимир Балкански на телефони: 088 780 39 49 | 088 494 85 04 | 02 404 85 04 или по имейл на адрес office@oxylife-sofia.com

Заяви своя час за терапия от тук