Хипербарната кислородна терапия е добре установена терапия в много страни. Експериментални и клинични проучвания потвърждават използването на хипербарен кислород за намаляване на оток в синдрома на отделението (Sykhar et at, 1986), исхемия (Nylander et al, 1985), наранявания от смачкване (Mathieu et al, 1990), пластична хирургия ( Davis and Hunt, 1989) и изгаряния (Cianci et al, 1988). Във Великобритания методът е малко използван, вероятно защото има необоснован страх от кислородната токсичност. Преносът на кислород в плазмата е правопропорционален на парциалното налягане на вдишания кислород и може да бъде увеличен до такова ниво, че транспортирането чрез хемоглобина става ненужно (Boerema et al, 1959). Изследванията на тъканите показват, че нивата на кислород остават повишени за няколко часа след терапия.

Футболът често се свързва с леки наранявания, включващи стави, мускули, връзки и сухожилия. Разработени са различни терапии за намаляване на тъканното подуване и запазване на подвижността. Съществува неизбежен компромис между ранната мобилизация и риска от влошаване на вредата и забавяне на връщането към тренировките, със загуба на обща фичическа кондиция и понякога с атрофия на мускулните групи.

В изследване е използвана е хипербарна кислородна терапия, за да се определи дали очакваната продължителност на възстановяването след нараняване може да бъде намалена. Изследваните пациенти са професионални футболисти, ранени по време на мачове или по време на тренировка. Нараняванията бяха оценени от клубния физиотерапевт и бе дадена оценка на очакваното време преди играчите да могат да продължат тренировки. След това се провеждаше лечение с обичайните физиотерапевтични техники, но наред с това ежедневно бяха добавени сеанси в барокамера с повишено налягане и вдишване на чист кислород, докато играчите са в състояние да подновят изцяло своите тренировки.

Казуси

Три истории на пациенти показват получената полза. Никой пациент не е претърпял рецидив след лечението.

Пациент 1 разви ахилезен тендонит на левия глезен, който се очакваше да отнеме четири дни. Еднократна сесия на хипербарен кислород му позволи да възобнови напълно тренировки след един ден.

Пациент 2 претърпява тежко изкълчване на левия глезен, при което се очаква, че ще се възстанови след три седмици, за да се излекува. Той успява да проведе пълноценна тренировка на четвъртия ден след две процедури в барокамера.

Пациент 3 има разтегнато колянно сухожилие със значителна локална болезненост. Прогнозната продължителност на възстановяването е една седмица, но след два сеанса в барокамера той продължава тренировките си на третия ден.

Заключения

Увреждането на меките тъкани неизбежно води до нарушаване на микроциркулацията, с повишена пропускливост поради освобождаването на възпалителни медиатори (Abbot et al, 1990). Развитието на оток и инвазията на възпалителни клетки с голяма необходимост от кислород води до хипоксия, като влошаването на отока предизивква развитието на порочен цикъл.

Кислородът, доставян при хипербарни условия, позволява цикълът да бъде прекъснат чрез продуциране на вазоконстрикция и все пак парадоксално увеличаване на снабдяването с кислород в тъканите (Knighton et at, 1981). Леката хипоксия е стимул за ангиогенеза, но тежката хипоксия предпазва от растеж на всякакви тъкани. Експериментално проучване (Mehm et at, 1988) също така показва, че налягането на кислорода от около 80 mm Hg, т.е. двойно от постигнато при дишане при нормално атмосферно налягане, постига най-голяма скорост на образуване на колаген. Допълнителният кислород, наличен при хипербарни условия, може да има и други ефекти, като увеличаване на производството на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали (Misra и Fridovich, 1971).

Източник: https://www.omstc.org/wp-content/uploads/2014/11/Sports-Injuries-Article-from-P-Kliempt.pdf

За въпроси и запитвания, свържете се с д-р Владимир Балкански на телефони: 088 780 39 49 | 088 494 85 04 | 02 404 85 04 или по имейл на адрес office@oxylife-sofia.com

Заяви своя час за терапия от тук