Най-общо казано, инсултите могат да се класифицират като исхемични или хеморагични. Приблизително 80% от всички инсулти са исхемични. Текущи проучвания показват, че както кръвоизлив в мозъка, така и първична исхемия могат да причинят липса на насищане с кислород (оксигенация), доставка на хранителни вещества, както и серия от неврохимични събития, които водят до мозъчни увреждания и по този начин да направят лечението трудно, ако не и невъзможно.

Как хипербарната кислородна терапия подобрява лечението на пациентите? Престоят в барокамера при повишено налягане и вдишване на 100% чист кислород увеличава нивата на разтворен кислород в кръвната плазма и дори може да подхранва тъканите при отсъствието на червени кръвни клетки. Хипербарната кислородна терапия също така подпомага развитието на капилярите в цялото тяло. Тези промени носят повече кислород и хранителни вещества в клетките, които се нуждаят от лечение. Хипербарната кислородна терапия допринася за възстановяването от инсулт чрез подобряване на циркулацията на хранителни вещества и кислород към увредените тъкани. Това позволява на пациентите да съсредоточат усилията си върху обучението на тялото чрез програми като неврофизиотерапия и неврофидбек.

Хипербарната кислородна терапия може да допринесе при пациенти след мозъчен инсулт за подобрен начин на живот чрез увеличаване на силата, издръжливостта, баланса, координацията, двигателните умения, вербалните умения и ускоряване на възстановяването на паметта. Тези подобрения могат да осигурят на пациента по-висока степен на независимост, отколкото преди. Допълнителните ползи от хипербарната кислородна терапия при пациенти с инсулт включват: подобрена оксигенация, намалено вътречерепно налягане, подобрена метаболитна скорост на мозъчната тъкан, както и инхибира апоптозата и некрозата на клетките след инсулт.

За въпроси и запитвания, свържете се с д-р Владимир Балкански на телефони: 088 780 39 49 | 088 494 85 04 | 02 404 85 04 или по имейл на адрес office@oxylife-sofia.com

Заяви своя час за терапия от тук