Един от най-значимите ефекти е увеличаване на притока на кръв в мозъка и концентрацията на кислород в мозъчните клетки, при което се създават условия за "пробуждане" на "спящите" мозъчни неврони.

Традиционно, хипербарната кислородна терапия (HBOT) се прилага при няколко клинични нарушения, включващи декомпресионна болест, лечение на трудно заздравяващи рани и артериална газова емболия. Някои изследователи обаче са използвали HBOT за лечение на индивиди с разстройства от аутистичния спектър (ASD). Редица индивиди с аутизъм притежават известни физиологични отклонения, които HBOT може да подобри, включително церебрална хипоперфузия, възпаление, митохондриална дисфункция и оксидативен стрес. Проучвания при деца с аутизъм са установили положителни промени във физиологията и / или поведението след хипербарна оксигенация. Например, няколко проучвания съобщават, че HBOT подобрява мозъчната перфузия, намалява маркерите на възпалението и не влошава маркерите за оксидативен стрес при деца с аутизъм. Повечето проучвания на HBOT при деца с ASD изследват промените в поведението и докладват за подобрения в няколко поведенчески области.

Източник: https://medicalgasresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/2045-9912-2-16

За въпроси и запитвания, свържете се с д-р Владимир Балкански на телефони: 088 780 39 49 | 088 494 85 04 | 02 404 85 04 или по имейл на адрес office@oxylife-sofia.com

Заяви своя час за терапия от тук