Хипербарна кислородна терапия

МЦ Оксилайф разполага с най-голямата и съвременна многоместна барокамера в България. Камерата е двуотсечна с обща дължина 6 метра, 14 седящи места и работно налягане 10 bar и осигурява удобен и комфортен лечебен сеанс със свободата да се чете, да се гледа видео, да се приемат всички необходими лекарства, включително се прави мониторинг на основни физиологични параметри на всеки пациент, при необходимост.

Оксилайф – София - Хипербарна кислородна терапия
Оксилайф – София - Хипербарна кислородна терапия
Оксилайф – София - Хипербарна кислородна терапия

Профилактиката и лечението с хипербарна камера са иновативни методи в медицината. Хипербарната кислородна терапия е изключително популярна в развитите страни. Използва се, както за профилактика, така и за лечение на изключително тежки заболявания като при някои от тях пациентите се повлияват изключително добре. Подобрява цялостно менталното и физическо състояние на организма. Хипербарната оксигенация (ХБО) представлява терапия с кислород под повишено налягане. Терапията има релаксиращ, възстановяващ и подмладяващ ефект. Освен за лечение на редица заболявания се използва за цялостно възстановяване и подмладяване на организма.

Престой в барокамера

Сеансите се провеждат в многоместна барокамера, изпълнена с въздух, в която човекът диша 100% кислород при налягане над 1 атмосфера, използвайки кислородна маска. Престоят в барокамерата се осъществява под постоянното наблюдение на квалифицирано медицинско лица и след задължителна предварителна консултация.

Пациентът влиза в барокамерата и операторът постепенно намалява налягането в нея и увеличава нивата на кислород.

Физическите показатели на всеки един пациент се следят по време на процедурата. В случай на дискомфорт пациентът може да даде знак на оператора и процедурата да бъде прекратена. Прекратяването на процедурата става плавно, за да може да се направи плавен безболезнен преход на пациента в нормална среда.

Колко време трае сеансът в барокамера?

В зависимост от физиологичното състояние на човека, се определя времето за престой в камерата. Според това се различават престоят в барокамерата (от 45 мин. до 90 мин), нивото на кислородно налягане и продължителността на провежданите курсове терапия.

Как протича един сеанс в барокамера?

Сеансът включва: режим на компресия (повишаване на налягането в камерата), режим на работно налягане (максимално налягане за дадения сеанс, при което се диша кислород) и режим на декомпресия (понижаване на налягането в камерата).

Колко сеанса са необходими?

Броят на сеансите може да варира и зависи от конкретното физиологично състояние. Един курс включва минимум 10 сеанса. Обикновено се препоръчват около 20 сеанса с хипербарна оксигенация за постигане на максимален резултат.

Каква е разликата при дишане на кислород при нормални условия и в барокамера?

Терапевтичният принцип на хипербарната кислородна терапия е в способността му да увеличи драстично разтворения в тъканите кислород, вследствие на повишеното му налягане. Постижимото процентно насищане на тъканите с кислород при повишено парциално налягане на кислорода /pO₂/ чрез използване на хипербарна камера, е невъзможно да бъде постигнато, ако се диша чист кислород в нормобарични условия (т.е. при нормално атмосферно налягане-закон на Хенри).

Увеличаване на капацитета за пренос на кислород от кръвта

При нормално атмосферно налягане, преносът на кислород се ограничава от капацитета за свързване на кислорода с хемоглобина в червените кръвни клетки. По този начини много малко кислород се транспортира от кръвната плазма, тъй като нивото на хемоглобина на червените кръвни клетки е почти наситено с кислород под атмосферно налягане, този начин на транспортиране не може да бъде използван по-нататък. Транспортът на кислород от плазмата е значително увеличен при употреба на хипербарната кислородна терапия като стимул.

Излагането на хипербарен кислород мобилизира стволови/прогениторни клетки от костния мозък чрез зависим от азотен оксид механизъм.

Какви са положителните ефекти от престоя в барокамера?

Престоят в барокамера има изключителни терапевтични предимства:

 • стимулира и ускорява всички оздравителни процеси в организма;
 • насищат се дълбоките слоеве на кожата с молекулярен кислород;
 • нормализира се водният баланс;
 • активира се обновяването на клетките;
 • стимулира се синтеза на колаген;
 • повишава концентрацията на кислород във вътрешните среди на организма;
 • има силно антимикробно действие;
 • има дезинтоксикиращ ефект;
 • подобрява структурата на кожата, избистря и изравнява тена;
 • намалява бръчките, заличава пигментни петна;
 • заздравява съединителната тъкан;
 • стимулира активността на централната нервна система;
 • стимулира активността на имунната система;
 • стимулира дейността на сърдечно-съдовата система;
 • оказва благоприятен, ревитализиращ ефект върху трудно лечимите рани, включително диабетно стъпало;
 • редуцира следоперативните отоци и подпомага формирането на нови кръвоносни съдове;
 • потенцира действието на редица фармакологични препарати и усилва ефекта от лъчетерапията;
 • оздравяващ ефект при церебрална парализа и множествена склероза;
 • оздравяваш ефект при аутизъм;
 • оздравяващ ефект при депресивни състояния, хиперактивност, паник-атаки, страхови неврози и други;
 • подпомага преодоляването на зависимости – наркотици, алкохол, тютюнопушене и други;
 • възстановяващ ефект при травми на опорно-двигателния апарат, възстановяващ ефект при спортисти.

Има ли противопоказания за прилагане на хипербарна оксигенация?

Както повечето медицински процедури и при хибербарната оксигенация има ограничения при някоя медицински състояния. Процедурите в барокамера са противопоказни при наличието на емфизем, инфекция на средното ухо или спонтанен пневмоторакс (събиране на въздух в гръдния кош)

Има ли рискове при хипербарната оксигенация?

МЦ “Оксилайф – София” работи със стандартите на Европейски кодекс за добра медицинска практика в областта на Хипербарната кислородна терапия. Д-р Румен Петков и Д-р Румен Златев са пълноправни членове на ЕUBS/Европейско Дружество по подводна и хипербарна медицина.

Осигурени са всички предпазни мерки за пълна безопасността по време на престоя в барокамерата.

Преди началото на всеки сеанс се прави инструктаж по безопасност за правилно използване на камерата.

Декларация за информирано съгласие

Процедурите в хипербарната кислородна камера се осъществяват след провеждане на инструкции от страна на рехабилитиран оператор и подписване на декларация от страна на пациента.

Вижте декларацията от тук

Заяви своя час за терапия от тук