Хипербарна кислородна терапия

МЦ Оксилайф разполага с най-голямата и съвременна многоместна барокамера в България. Камерата е двуотсечна с обща дължина 6 метра, 14 седящи места и работно налягане 10 bar и осигурява удобен и комфортен лечебен сеанс със свободата да се чете, да се гледа видео или да се приемат всички необходими лекарства.

Оксилайф – София - Хипербарна кислородна терапия
Оксилайф – София - Хипербарна кислородна терапия
Оксилайф – София - Хипербарна кислородна терапия

Профилактиката и лечението с хипербарна камера са иновативни методи в медицината. Хипербарната кислородна терапия е изключително популярна на Запад. Използва се, както за профилактика, така и за лечение на заболявания като при повечето от тях клиентите се повлияват изключително добре. Подобрява цялостно менталното, емоционалното, психическото, енергийното и физическо състояние на организма. Хипербарната оксигенация (ХБО) представлява терапия с кислород под повишено налягане. Терапията има релаксиращ, възстановяващ и подмладяващ ефект. Освен за лечение на редица заболявания се използва за цялостно възстановяване и подмладяване на организма.

Престой в барокамера

Сеансите се провеждат в луксозна, просторна и модерна многоместна барокамера, в която човекът диша 100% чист медицински кислород при повишено налягане, чрез използване на кислородна маска. Престоят в барокамерата се осъществява под постоянното наблюдение на професионален екип и след задължителна предварителна консултация с лекар.

Физическите показатели на всеки един клиент се следят по време на процедурата. В случай на дискомфорт клиентът може да даде знак на оператора и процедурата да бъде прекратена. Прекратяването на процедурата става плавно, за да може да се направи постепенен преход на клиента до атмосферно налаягане.

Колко време трае сеансът в барокамера?

В зависимост от физиологичното състояние на човека, се определя времето за престой в камерата. Според това се препоръчва продължителността на престоя в барокамерата (между 45 и 90 мин.), нивото на налягане в барокамерата и броя на процедурите.

Как протича един сеанс в барокамера?

Сеансът включва: режим на компресия (повишаване на налягането в камерата), режим на работно налягане (максимално налягане за дадения сеанс, при което се диша кислород) и режим на декомпресия (понижаване на налягането в камерата).

Клиентът е седнал по време на терапия и може свободно да се изправи в барокамерата благодарение на големината на барокамерата. По желание, по време на терапията, клиентът може да слуша музика, да чете книги и списания, да медитира или да прави прости физически упражнения, както и да общува с останалите участници в сеанса, стига това да е приятно за тях. От съображения за сигурност в барокамерата е забранено внасянето на електронни устройства, батерии и всякакви уреди и приспособления под на налягане.

Колко сеанса са необходими?

Броят на сеансите може да варира и зависи от конкретното физиологично състояние. Един курс включва минимум 10 сеанса. Обикновено се препоръчват около 20 сеанса с хипербарна оксигенация за постигане на оптимален резултат.

Каква е разликата при дишане на кислород в нормални условия и в барокамера?

Терапевтичният принцип на хипербарната кислородна терапия се изразява в способността му да увеличи драстично разтворения в тъканите кислород, вследствие на повишеното налягане в барокамерата. Постижимото процентно насищане на тъканите с кислород при повишено парциално налягане на кислорода при използване на хипербарна камера, е невъзможно да бъде постигнато, ако се диша чист кислород в нормобарични условия (т.е. при нормално атмосферно налягане - закон на Хенри).

Увеличаване на капацитета за пренос на кислород от кръвта

При нормално атмосферно налягане, преносът на кислород се ограничава от капацитета за свързване на кислорода с хемоглобина в червените кръвни клетки. Транспортът на кислород от плазмата е значително увеличен при употреба на хипербарната кислородна терапия като стимул.

Хипербарната оксигенация стимулира производството на стволови/прогениторни клетки от костния мозък.

Какви са положителните ефекти от престоя в барокамера?

Престоят в барокамера има изключителни терапевтични предимства:

 • стимулира и ускорява всички оздравителни процеси в организма;
 • насищат се дълбоките слоеве на кожата с молекулярен кислород;
 • нормализира се водния баланс;
 • активира се обновяването на клетките;
 • стимулира се синтеза на колаген;
 • повишава концентрацията на кислород във вътрешните среди на организма;
 • има силно антимикробно действие;
 • има силен детоксикиращ ефект;
 • подобрява структурата на кожата, избистря и изравнява тена;
 • намалява бръчките, заличава пигментни петна;
 • заздравява съединителната тъкан;
 • стимулира активността на централната нервна система;
 • стимулира активността на имунната система;
 • стимулира дейността на сърдечно-съдовата система;
 • оказва благоприятен, ревитализиращ ефект върху трудно лечимите рани, включително диабетно стъпало;
 • редуцира следоперативните отоци и подпомага формирането на нови кръвоносни съдове;
 • потенцира действието на редица фармакологични препарати и усилва ефекта от лъчетерапията;
 • оздравяващ ефект при церебрална парализа и множествена склероза;
 • оздравяваш ефект при аутизъм;
 • оздравяващ ефект при депресивни състояния, хиперактивност, паник-атаки, страхови неврози и други;
 • подпомага преодоляването на зависимости – наркотици, алкохол, тютюнопушене и други;
 • възстановяващ ефект при травми на опорно-двигателния апарат, възстановяващ ефект при спортисти.

Има ли противопоказания за прилагане на хипербарна оксигенация?

Както повечето медицински процедури и при хибербарната оксигенация има ограничения при някои медицински състояния. Процедурите в барокамера са противопоказни при наличието на емфизем, пневмоторакс (събиране на въздух в гръдния кош), епилепсия, пациети с пейсмейкър, клиенти с интракраниална клапа, тежка сърдечна недостатъчност и др.

Има ли рискове при хипербарната оксигенация?

МЦ Оксилайф София работи със стандартите на Европейски кодекс за добра медицинска практика в областта на Хипербарната кислородна терапия.

Осигурени са всички предпазни мерки за пълна безопасността по време на престоя в барокамерата.

Преди началото на всеки сеанс се прави инструктаж по безопасност за правилно използване на камерата.

Декларация за информирано съгласие

Процедурите в хипербарната кислородна камера се осъществяват след провеждане на инструкции от страна на специалист и подписване на декларация от страна на клиента.

Вижте декларацията от тук

Заяви своя час за терапия от тук