Румен Златев, Медицински управител на „Оксилайф-София“: Хипербарната оксигенация засилва оздравителния процес при тежки болести


Лечението с хипербарна кислородна терапия е един изключително ефективен и полезен начин да подпомогнете оздравяването на вашето тяло.

Лечението с хипербарна кислородна терапия е един изключително ефективен и полезен начин да подпомогнете оздравяването на вашето тяло. Според мнозина медицински специалисти, хипербарната оксигенация и цялостното лечение с барокамера и кислородна терапия е от изключителна важност за доброто клетъчно развитие на болния организъм. За функциите, качествата и добрите резултати от използването на барокамерата за лечение на пациенти, говорим с д-р Румен Златев, Медицински управител в Медицински център „Оксилайф-София“

Здравейте, д-р Златев, какво представлява хипербарната кислородна терапия и какви са нейните функции?

Хипербарната кислородна терапия или още хипербарна оксигенация е медицинска дейност, изразяваща се в лечение с 100% кислород под повишено налягане при някои специфични медицински индикации. Тази процедура се осъществява в специална барокамера.

Хипербарната кислородна терапия е особено подходяща и за млади, здрави хора, спортисти и атлети, които искат да повишат физическото си здраве и жизнения си тонус. Отдавна е установено, че тази процедура помага при инциденти с водалази и пилоти - декомпресионни разтройства или така наречената кесонна болест. Виновник за това е рязката промяна на атмосферното налягане.

Други болести, за които хипербарните кислородни терапии помагат са отравяне с въглероден окис, газова емболия, газова гангрена, трудно заздравяващи рани, диабет и неговите усложнения при чернодробни увреждания и интоксикации, исхемични инсулти при съдови заболявания на артериалната и венозна мрежа довеждащи до затруднено кръвоснабдяване на определени тъкани и органи, при инфаркт на миокарда, при проблеми със слуха, при гангрени и рани, множествена склероза, аутизъм, детска церебрална парализа и много други.

При едно такова заболяване, колко системно трябва да се правят процедури, за да има добър ефект?

Разбира се, при всяка болест е специфично. Първо трябва да се направят нужните изследвания, затова винаги започваме с преглед. Попринцип варира от 10 до 30-40 процедури. В зависимост от заболяването се определя и налягането създавано в камерата, като терапевтичното налягане варира от 1.5 до 3.0 АТА(абсолютни атмосфери.)

Опасни ли са за човека тези повишени налягания и завишеният процент кислород?

Сами за себе си, тези налягания по време на терапията не са опасни за здравето. В повечето случаи човек дори не го усеща. Проблемът не идва от повишеното налягане, най-големият проблем е изравняването на налягането в средното ухо и някои други кухини по тялото . Само по себе си, налягането, което се използва в барокамерите не може да навреди на организма и функциите му.

Изравняване на налягането може да се затрудни и да увреди организма на човек при наличието на остри дихателни инфекции или има пневмоторакс или още наличие на дупка или кухина в белия дроб. Тогава, тази разлика в налягането може да доведе или до свиване или до скъсване на белия дробили перфорация на тъпънчето на ухото.

За това, преди определяне на процедурите, ние правим подробни изследвания, за да отхвърлим всякакви съмнения.

Колко вида барокамери има и колко общо има в България?

Общо в България има 16 барокамери. По вид те биват единични, многоместни и за определени части от тялото. Частичните барокамери се прилагат само на определени засегнати участъци от тялото, най-често крайници. Тази терапия обаче не е от най-ефективните, защото същността на хипербарната оксигенация е вкарването на 7 до 10 пъти повече кислород в тялото, който се разтваря във всички телесни течности(плазмената съставка на кръвта, лимфата, цереброспиналната течност и др.) Най-добре е кислородът да бъде приеман по нормален път, чрез дихателната система..

Както едномесните така и многоместните барокамери имат своите предимства и недостатъци. Въпреки това, те са едно изключително добро решение за вашето здраве.

Първата барокамера е направена през 1662 година. През годините са се правили редица експерименти, като например проектирането и пускането в експлоатация на хотел който изпълнява функцията на барокамера, който създава по-високо налягане – от половин до една атмосфера, а холивудските звезди често притежават собствени барокамери в техните домове, които използват всекидневно, тъй като процедурите имат и антиейджинг ефект върху тялото.

Хипербарната кислородна терапия може да подобри физическата активност, имунитета на тялото и позволява на тялото да синтезира колаген.

Колко време трае една процедура?

Обикновено трае 45 до 90 минути. При отравяне с въглероден окис процедурата може да достигне времетраене от 2 часа и половина. При въпросните декомпресионни разстройства има строго определени таблици, по които се водим. За водолазите и пилотите една процедура може да трае и цял ден. Разбира се на определени интервали от време се правят почивки при които се диша атмосферен въздух за избягване на „токсичността“ на кислорода.

При какви болести помага хипербарната кислородна терапия?

Според агенция по лекарствата и храните на САЩ и няколко асоциации по хибербарна и подводна медицина, в момента има неоспорими доказателства за успешно терапевтично повлияване на 15 нозологични заболявания. Една от тях е така нареченото диабетно стъпало, което се проявява в долната част на крайника. Кислородните терапии предотвратяват до 85% от последващата ампутация на крака. Това е един огромен процент. Подобни процедури могат да помогнат при множество видове кожни болести, гангрени и рани, поради регенериращото действие на клетките при насищането с кислород. През последното десителетие в световен мащаб тази терапия се използва в почти всички области на медицината.

Хипербарната кислородна терапия се използва и като достъпен метод за справяне с последиците от стрес и застаряване. От изключителна важност за организма е снабдяването с кислород , който съставлява 90% от енергията на човешкото тяло.

Как въздейства на организма една процедура ХБО

С помощта на барокамерата и кислородните процедури ще успеете да повишите енергийните нива на организма и ще подобрите клетъчното дишане. Намаляват се отока и възпълението, подобрява се имунния статус на организма, увеличава се циркулацията на ендогенни стволови клетки и редица други положителни ефекти.

Чрез барокамерата и лечението с кислород се постига подобряването на неврологичния статус на деца с ДЦП. Също така повлияването с кислород спомага за мобилизиране на организма срещу болестта множествена склероза и пациенти с това заболяване най-често прибягват до използването на барокамера.

Силен положителен ефект от лечението с кислород имат чернодробни болести , увреждания и интоксикации. Барокамерата често се препоръчва и при исхемични инсулти, при запушване на кръвоносен съд или инфаркт.

Установено е още, че пълен курс на лечение с барокамера подобрява общото физическо здраве и увеличава значително шансовете за оздравяване на организма. Препоръчвам терапията, като знам, че работи по-добре от редица други процедури, които се извършват с цел подобряване на състоянието на болния. Ние съпровождаме нашите пациенти през целия процес на лечение и следим всяка процедура.

Готови сме да Ви информираме подробно за всичко, което трябва да знаете за хипербарната оксигенация. Попитайте за възможностите на уникалната барокамера и се възползвайте от нашите услуги.

За въпроси и запитвания, свържете се с д-р Румен Златев, Медицински управител в „Оксилайф-София“, на телефон: 0888/933 471, 02/4940802 или по имейл на roumenzlatev@abv.bg