Гинекологичните услуги в МЦ.“Оксилайф“-София включват профилактични прегледи, диагностика и лечение на гинекологичните заболявания, скринингово изследване за профилактика на рака на маточната шийка /цитонамазка/, вагинални ехографии, микробиологични изследвания.

При профилактичният гинекологичен преглед се извършват рутинни изследвания вземане на проба за цитологично изследване на маточната шийка, макроскопски и с колпоскопия, малко-тазова ехография за оглед на матка и яйчници. Именно тук е значението на профилактичния гинекологичен преглед.
Паралелно с всичко това по време на срещата Ви с Вашия гинеколог д-р Паликов/ Специалист по акушерство гинекология и репродуктивна медицина/ имате възможност за коментиране на всичко, което Ви притеснява в спокойна атмосфера при пълна конфиденциалност имайки възможност подробно да се информирате за състоянието си и да получите необходимите насоки за последващо поведение.
Диагностика в гинекологията
Стандартен гинекологичен преглед - чрез него се установяват някои от гинекологичните заболявания - възпалителни, предракови и ракови,статични,урогинекологични, някои признаци на съществуваща бременност. Комбинира се често с допълнителни методи на диагностика.

Пълен гинекологичен пакет:

  1. Гинекологичен преглед
  2. Цитонамазка
  3. Колпоскопия
  4. Ултразвуково изследване на малкия таз.
  5. Микробиологично изследване_

Гинекологичен преглед - оглед и палпация на корема, външните и вътрешните гениталии.
Цитонамазка (РАР - тест) - цитологично изследване на материал взет от маточната шийка (от външната и част и от цервикалния канал). Резултатите РАР-I и РАР-II се смятат за нормални, всички други налагат допълнителен преглед и изследване.
Колпоскопия – специализирано изследване на шийката на матката (също на влагалището и ВПО по показания) с увеличителен оптичен уред - колпоскоп. Има голямо значение за откриване на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка. При колпоскопски атипични участъци се извършва прицелна бипсия. Материалът от биопсията се изследва хистологично.
• Извършва се с онкопрофилактична цел за ранна диагноза на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка и ВПО (външните полови органи).
• В предраковите фази, както и в ранните стадии на рака на маточната шийка симптоми обикновено няма. Затова е важно да се извършват редовни профилактични прегледи, дори и да липсват конкретни оплаквания.

Гинекологично ултразвуково изследване – високоспециализирано ултразвуково изследване на органите на малкия таз за:
• Диагноза на вродени аномалии на матката (двурога ,еднорога, двойна матка и др.).
• Диагноза на полипи, субмукозни миоми, миома на матката, ендометриоза, яйчникови кисти и др. формации в малкия таз.
• Скрининг и диагноза на неоплазиите на матката и яйчниците.
• Фоликулометрия (ехографско проследяване на овариалния цикъл при стерилитет и инфертилитет).
• Диагноза на извънматочна бременност.

Използват се модерни ултразвукови технологии :
2D-ехография (Двуизмерно ултразвуково изследване)
_Микробиологично изследване на вагинален и цервикален секрет-изследва се микроскопски с оцветяване по Грам за клетъчната находка,наличие на бактерии,гъбички и трихомонади.Извършват се посявки за съответните причинители на възпалението и при положителна находка се прави антибиограма.

Заяви своя час за терапия от тук