Високотехнологичният ултразвуков апарат от ново поколение, Siemens – Acuson S2000 – ABVS, има широк спектър на приложение. Сред тях са скрининг за рак на млечна жлеза, включително може да се изследва и щитовидна жлеза, коремни органи и малък таз при жените. При мъжете се предлага скрининг също на щитовидна жлеза, простата и тестиси. Освен това може да се осъществи ехография и диагностика на бъбреци и отделителна система. Окомплектован с всички технологични и софтуерни приложения, той разполага с 4 вида различни сонди.

Оксилайф – София - SIEMENS-ACUSON-S2000-ABVS
Оксилайф – София - SIEMENS-ACUSON-S2000-ABVS
Оксилайф – София - SIEMENS-ACUSON-S2000-ABVS

Какви изследвания могат да се извършват на този апарат?

С високочестотната сонда (до 18 МНz) се провеждат безболезнени и безкръвни изследвания на щитовидна жлеза, млечни жлези, плевра, гръдна стена, заболявания на опорно двигателния апарат, съдова диагностика, тестиси и други.

С кардио-сондата – морфологично и функционално изследване на сърдечно- съдовата система с мониториране.

С абдоминалната сонда – изследвания на коремни париенхимни органи, органи на малкия таз и бъбреци с контрастно-усилена томография (КУЕ) и доплер.

С ендоректална сонда – простата, женска полова система, пикочен мехур.

Кое е уникалното на този апарат?

Автоматичният трансдюсер за сканиране на млечните жлези в три или пет проекции с общ брой срезове от 900 до 1 340 за всяка млечна жлеза с възможност за 2- и 3D реконструкция, автоматично локализиране на възможни болестни структури.

Предимства на метода за ултразвуково сканиране на млечните жлези:

 • Безвредност – няма рентгеново лъчение.
 • Няма болезнено или неприятно притискане /компресия/ на гърдата
 • Висока сензитивност и специфичност.
 • Точна локализация в 3D и възможност за архивиране на образите.
 • Дистанционно разчитане от повече от един специалист.

Диагностика на рак на млечната жлеза

Ракът на млечната жлеза е доказано социално-значимо заболяване с висок градиент на заболеваемост и смъртност сред жените в световен мащаб, както и у нас. По последни данни на Националния онкологичен регистър, а и според световните статистики, се очертава ясно изразена тенденция към повишаване на заболеваемостта от това тежко състояние и трайната му тенденция към поява в по-млада възраст. Ултразвуковият метод при диагностиката на заболяванията на млечната жлеза се явява задължителен, като доуточняващ след мамографско изследване и основен при млади жени и жени, провеждали продължително лечение с ХЗТ (хормоно-заместителна терапия).

По отношение на диагностиката на млечната жлеза, екипът се състои от от известни специалисти от СБАЛО – ЕАД, гр. София, който е Референтен център за диагностика, лечение и проследяване на пациенти с рак на млечната жлеза:

 • Д-р Катерински, н.с.І ст. – бивш Началник на Клиника по образна диагностика при СБАЛО – ЕАД, гр. София, член на Инициативния комитет за изграждане на Национална скринингова програма за рак на млечната жлеза, член на ESO и ECR
 • Д-р Гергов – Началник на Клиника по образна диагностика при СБАЛО – ЕАД, гр. София, Председател на Българското дружество по сенология.

МЦ “Оксилайф-София” може да предложи на вашия колектив някои от следните програми:

 • Скрининг за рак на млечна жлеза
 • Скрининг за жени – щитовидна жлеза, коремни органи, малък таз
 • Скрининг за мъже – щитовидна жлеза, простата, тестиси
 • Ехокардиография
 • Диагностика на бъбреци, отделителна система

Бихме се радвали, ако с нашата единствена в България /работеща/ модерна, апаратура и висококвалифициран екип от специалисти, помогнем на всички да подобрят качеството си на живот!

Заяви своя час за терапия от тук